31 Ιουλίου 2012

ΤΟ ΦΥΤΟ Paulownia

Παουλόβνια στα Αμάραντα Κιλκίς.
Πάνω στον δρόμο για Μουριές μετά την διασταυρωση για Αμάραντα , από την άνοιξη του 2011 έχει φυτευτεί το δέντρο Παουλόβνια. Είναι φυλλοβόλο φυτό με καταγωγή από την Κίνα , που έχει πάρα πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Πήρε το όνομά του προς τιμήν της Βασίλισσας της Ολλανδίας Anna Pavlovnia. Το φυτό το γνώριζα μόνο ως φυτό κηποτεχνίας για τα όμορφα άνθη του σε σχήμα καμπανούλας. Σήμερα όμως βλέπω πως άρχισε να καλλιεργείται και σε χωράφια (άλλο είδος βέβαια)για να εκμεταλλευθούν την ξυλεία του. Χαρακτηριστικό το γεγονός πώς όταν κοπεί ο κορμός του δέντρου αυτός γρήγορα μεγαλώνει ξανά από πλευρικά μάτια.

30 Ιουλίου 2012

Butomus umbellatus -(L)

Βούτομος ο Σκιαδοφόρος.
Ελοχαρές φυτό .Η φωτογράφιση έγινε στην Δοϊράνη μέσα στο Νερό . Γνωστό από την αρχαιότητα φυτό . Ο Θεόφραστος το ονομάζει Βούτομο και το χαρακτηρίζει "λοχμώδες και αμφίβιον". Η ονομασία του γένους προέρχεται από της τομές που προκαλούνται στο στόμα των βοοειδών όταν τρώνε τα αιχμηρά στις άκρες φύλλα του φυτού.

Hydrocharis morsus-ranae -(L)

Υδρόχαρης η Βατραχόδηκτος.
Όπως αναφέρει και το όνομα του γένους πρόκειται για υδροχαρές φυτό που αφήνει τα φύλλα του να επιπλέουν στην επιφάνεια της λίμνης. Η ανθοφορία του μικρή, όπως και το μέγεθος των λευκών λουλουδιών του. Χαρακτηριστικό του φυτού το γεγονός ότι οι ρίζες του επιπλέουν κάτω από την επιφάνεια της λίμνης και δεν ακουμπάνε στο βυθό.

22 Ιουλίου 2012

Eryngium creticum -Lam.


Ηρύγγιο το Κρητικό.
Φυτό ενδημικό των Βαλκανίων .Απλώνεται μέχρι την Σλοβενία. Ο βαθύς μπλε χρωματισμός της ταξιανθίας του φυτού είναι χαρακτηριστικός . Πολλές φορές οι πληθυσμοί είναι τόσο μεγάλοι που καλύπτουν εκτάσεις πολλών τετραγωνικών ως μονοκαλλιέργεια. Πολύ σκληρό και ανθεκτικό στην ξηρασία φυτό. Γι αυτό και το Κιλκίς αποτελεί ιδανική περιοχή για το φυτό , ειδικά τους άνυδρους καλοκαιρινούς μήνες.

Eryngium creticum στην Ποντοηράκλεια Κιλκίς.


Ποντοηράκλεια Κιλκίς ,Ηρύγγιο το Κρητικό.
Οι πληθυσμοί του φυτού είναι τόσο μεγάλοι που σε αναγκάζουν να τους παρατηρήσεις διερχόμενος έξω από την Ποντοηράκλεια στο δρόμο προς την Μεγάλη Στέρνα. Ακόμη πιο έντονη γίνεται η εικόνα από τον σκούρο μπλε χρωματισμό των φυτών.

Eryngium campestre -(L)

Ηρύγγιο το Καμπίσιο.
Τα φυτά αν και αγκάθια στην καθομιλουμένη εντούτοις δεν ανήκουν στην οικογένεια των σύνθετων (Compositae) όπως τα περισσότερα αγκάθια αλλά ανήκουν στην οικογένεια των Σκιαδανθών. 
Αναγνώριση: 1.Φύλλα βάσης μικρότερα από 1,5μ. 2 Βρακτεόλες ακέραιες. 3.Βράκτυα μικρότερα από 6cm 4.Βράκτυα λιγότερα από 25 5. Κεφάλιο μεγαλύτερο από 4cm 6.Φύλλα βάσης που μαραίνονται νωρίς 7.Εξωτερικές βρακτεόλες μικρότερες από βράκτια 8.Βράκτυα μικρότερα από 5 9.Βράκτυα λιγότερα από 8 10.Βρακτεόλες ακάιρεες.11. Βράκτια 5-7

ΙΟΥΛΙΟΣ 2012. ΞΗΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ


Ιούλιος 2012.  
Μέλισσες αντιμέτωπες με την ξηρασία.
Αν και δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή των μελισσών για συλλογή γύρης εντούτοις ο φετινός Ιούλιος ήταν στο Κιλκίς τόσο άνυδρος που τα σκληρά αυτά φυτά ήταν τα μόνα που ανθοφορούσαν . Στην φωτογραφία η μέλισσα επισκέπτεται ένα Eryngium campestre ενώ στα πόδια της είναι φορτωμένη με γύρη από την μπλε γύρη του Eryngium creticum.